ΓΙΑΤΙ ΞΙΦΑΣΚΙΑ ???

Ξιφασκία είναι μια πολεμική τέχνη που χρησιμοποιεί αθλητικά ξίφη για όπλα. Η ικανότητα να χειρίζονται τα όπλα ξιφασκίας τοποθετεί ανθρώπους με διαφορετική φυσική κατάσταση και σωματότυπο σε ένα στίβο επί ίσοις όροις.

Ο καθοριστικός παράγοντας στην ξιφασκία είναι η ικανότητα του αθλητή να σκεφτεί αντισυμβατικά και να επιλέξει την δράση του σε μια ταχέως μεταβαλλόμενη κατάσταση. Κατά τη διάρκεια του αγώνα ο ξιφομάχος πρέπει να πάρει πολλές ανεξάρτητες αποφάσεις σε μια στιγμή.

Η ξιφασκία σας διδάσκει να ελέγχετε τα συναισθήματά σας, αναγκάζει παρορμητικούς ή ευέξαπτος ανθρώπους να  κρατήσουν λίγο τον εαυτό τους, και ντροπαλούς ή επιφυλακτικούς να αναλάβουν ρίσκα και κινδύνους που δεν θα εξετάζαν το ενδεχόμενο λήψης μιας τέτοιας απόφασης κανονικά.

Η ξιφασκία είναι ένα δημιουργικό άθλημα που επιτρέπει την ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας. Δεν προσφέρει έτοιμες συνταγές. Παρέχει μόνο τις σημειώσεις, ενώ ο ίδιος ο αθλητής συνθέτει σύμφωνα με αυτές τη δική του συνταγή.

Το έντονο συναισθηματικό υπόβαθρο των ασκήσεων της ξιφασκίας επιτρέπει στους επίδοξους ξιφομάχους να αντιμετωπίζουν πιο εύκολα τη σωματική άσκηση.

Ευγένεια , περηφάνια αλλά και σεβασμός προς τον αντίπαλο χαρακτηρίζουν τον τρόπο συμπεριφοράς που διδάσκει η ξιφασκία κάτι το οποίο συντηρείται ακόμα και με το τελετουργικό της διεξαγωγής του αγώνα. Πριν από κάθε αγώνα οι ξιφομάχοι χαιρετούν με τα όπλα τους τον αντίπαλό τους, το κοινό, και το διαιτητή. Μια χειραψία συμπληρώνει απαραιτήτως κάθε αγώνα.

Η ξιφασκία είναι ένα αρχαίο άθλημα. Μας φέρνει μέσω των αιώνων τον ρομαντισμό που τίμησαν με την αρχοντιά τους οι πρωταγωνιστές των έργων του Αλέξανδρου Δουμά αλλά και τις καλύτερες παραδόσεις των ιπποτών.