ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟΣ ΕΡΓΟΜΕΤΡΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΓΙΑ ΞΙΦΟΜΑΧΟΥΣ

 

Το πρόγραμμα εργομετρικού ελέγχου περιλαμβάνει:

1) Ανθρωπομετρικές μετρήσεις,

2) Λιπομέτρηση,

3) Αξιολόγηση απόδοσης άνω/κάτω κορμού (ειδικές για ξιφομάχους),

4) Ανάλυση και Αξιολόγηση αποτελεσμάτων,

5) Ενημέρωση αθλητή

Πότε πραγματοποιείται:

1) ανά 6μηνο (Σεπτέμβριο / Μάρτιο)

2) ανά 4μηνο (Σεπτέμβριο / Ιανουάριο / Μάϊο)

για το κόστος των πακέτων ενημερωθείτε από τον Nikos Kontochristopoulos.

 

Στη σημερινή εποχή συνεχώς διαβάζουμε και ακούμε για τα εργομετρικά τεστ των αθλητών. Ειδικά την καλοκαιρινή περίοδο ακούγονται συνεχώς οι φράσεις «κόπηκε στα εργομετρικά», «πέρασε τα εργομετρικά τεστ» κλπ. Καλό θα είναι όμως, να γίνει ξεκάθαρο τι ακριβώς είναι τα εργομετρικά και ποιά είναι η σημασία τους. Στο συγκεκριμένο άρθρο θα ασχοληθούμε κυρίως με τις μικρές ηλικίες των αθλητών, μιας και αυτοί θα είναι οι αυριανοί πρωταγωνιστές στο χώρο του αθλητισμού.

Ορισμός

Αρχικά, εργομετρικά είναι οι μετρήσεις στις οποίες υποβάλλονται οι αθλητές προκειμένω να ελεγχθούν οι επιδόσεις τους, στην φυσική τους κατάσταση και τη σωματική τους διάπλαση. Αρκετές ομάδες, θέτουν τα δικά τους όρια σχετικά με τα εργομετρικά τεστ, σύμφωνα με παγκόσμιες σταθερές, ή το επίπεδο που επιθυμούν οι ίδιες. Γι' αυτό και κάποιες φορές ακούμε τη φράση "ο τάδε κόπηκε στα εργομετρικά", που σημαίνει ότι δεν έπιασε τα στάνταρ των αποτελεσμάτων που επιθυμεί η συγκεκριμένη ομάδα και επομένως απορρίφτηκε και χάλασε η μεταγραφή του.

Απο ποιά ηλικία γίνονται τα εργομετρικά;

Τα εργομετρικά τεστ στις μέρες μας γίνονται κυρίως από την ηλικία των 14 ετών και τα αγωνιστικά τμήματα των ακαδημιών. Στην πραγματικότητα όμως τα παιδιά πρέπει να κάνουν εργομετρικά τεστ από την ηλικία των 9 ετών. Σε αυτή την ηλικία έχει διαμορφωθεί κατά 98% ο σκελετικός τους ιστός και μπορεί να διαφέρει σημαντικά η μυϊκή μάζα από παιδί σε παιδί. Είναι ευκόλως κατανοητό, πως τα παιδιά από την Τρίτη Δημοτικού κι έπειτα είναι νοητικά και σωματικά πιο έτοιμα να ανταποκριθούν σε μετρήσεις και να τις εκτελέσουν σωστά ώστε να πάρουμε τα καλύτερα αποτελέσματα. Επίσης, η ηλικία των 9 ετών, είναι και αυτή κατά την οποία ολοκληρώνεται ο άνθρωπος σαν προσωπικότητα και έχει νόημα σύμφωνα με τους ειδικούς να μετρήσει και τα ψυχικά του χαρακτηριστικά.

Όπως παρατηρούμε λοιπόν, τα εργομετρικά τεστ μπορούν να παρουσιάσουν το αθλητικό προφίλ ενός αθλητή και κατ’ επέκταση να τον βελτιώσουν μαθαίνοντας τα αδύναμα σημεία του. Προσοχή! Η πληροφορία του αθλητή θα πρέπει να αξιολογείται και να αξιοποιείται από τους κατάλληλους ανθρώπους (γυμναστές, προπονητές, φυσιοθεραπευτές, ψυχολόγους κ.α.) ώστε τα παιδιά να βελτιώνονται στους τομείς που χρειάζεται.

Σωματομετρία

Με τον όρο σωματομετρία αναφερόμαστε στις διαδικασίες εκείνες που αξιολογούν τις εξωτερικές διαστάσεις του ανθρωπίνου σώµατος, τις μεταξύ τους αναλογίες και τη σχέση μεγέθους του σώµατος µε το περιβάλλον. Ο Α.Ο.Ξ. Αιγάλεω στα πλαίσια της λειτουργίας της παρέχει όλες εκείνες της πολύτιμες πληροφορίες για την υγεία και την λειτουργική ικανότητα των αθλητών που υποβάλλονται στις πιστοποιημένες και αξιόπιστες μετρήσεις της.

Φυσιομετρία

Η εκρηκτικότητα, η ταχύτητα, η αντίδραση, το άλμα και άλλες ικανότητες που το σώμα χρησιμοποιεί για να παράγει το μέγιστό δυνατό έργο στις απαιτήσεις μιας προπόνησης ή ενός αγώνα, αποτελεί για τον Α.Ο.Ξ. Αιγάλεω σημαντικό πυλώνα αξιολόγησης και καταγραφής ενός αθλητή.

Εργομετρικά Τεστ Στις Κορυφαίες Ακαδημίες

Εδώ και αρκετά χρόνια, οι κορυφαίοι αθλητικοί σύλλογοι ανά τον κόσμο (Μπαρτσελόνα, Ρεάλ Μαδρίτης, Μάντσεστερ Γιουνάιτνεντ κ.α.) «ελέγχουν» τους αθλητές τους από πολύ μικρή ηλικία με αρκετά μεγάλη συχνότητα, δηλαδή ανά 3 ή 6 μήνες. Με αυτόν τον τρόπο λοιπόν, έχουν τη δυνατότητα να εξελίσσουν τις ακαδημίες τους και να δημιουργούν τα λεγόμενα ταλέντα. Συλλέγοντας όλα τα απαραίτητα δεδομένα και αναγνωρίζοντας το αθλητικό προφίλ του καθενός, είναι πλέον εύκολο για τους γυμναστές – προπονητές να βελτιώσουν τον κάθε μικρό αθλητή ξεχωριστά.

Τα Εργομετρικά δεν είναι ιατρικές εξετάσεις

Στο άκουσμα των λέξεων "εξετάσεις αθλητών", πολλές φορές το ανθρώπινο μυαλό πηγαίνει λανθασμένα σε ιατρικούς όρους. Η αλήθεια είναι όμως πως ο ιατρικός προέλεγχος των αθλητών ουδεμία σχέση έχει με τα εργομετρικά τους! Οι περισσότερες εταιρίες που εκπονούν εργομετρικά τεστ, χρησιμοποιούν στοιχειώδη μορφές προ-αθλητικού ελέγχου ώστε να κάνουν πιο "επιστημονικά" και ελκυστικά τα εργομετρικά τους. Αιματολογικές εξετάσεις, Καρδιογράφημα, Μυοσκελετική σταθερότητα, Πελματογραφήματα και άλλες τέτοιου είδους μετρήσεις, στην πραγματικότητα ουδεμία σχέση έχουν με εργομετρικά! Αποτελούν ιατρικό έλεγχο του ανθρωπίνου σώματος και εστιάζουν στην ιατρική πρόληψη προβλημάτων υγείας. Πρόκειται για μια εντελώς διαφορετική επιστήμη, μάλιστα τόσο λεπτή, στην οποία δεν θα έπρεπε να εμπλέκονται άνθρωποι μακριά από τις ιατρικές ιδιότητες.

Συμπερασματικά, οι αθλητικές μετρήσεις, αλλιώς εργομετρικά τεστ, είναι ένα εργαλείο για τους προπονητές και τους αθλητές με σκοπό την αναγνώριση των πλεονεκτημάτων και τα μειονεκτημάτων τους. Σκοπός είναι, μέσω της εξειδικευμένης προπόνησης, να εξελιχθούν και να γίνουν ολοκληρωμένοι αθλητές.